Home

La o scurtă privire, această operaţie matematică, aparent simplă şi fără necunoscute, reflectă în anumită măsură realitatea.

Analizând termenii sumei, observ că „părintele”, reper al familiei, este calitatea unei persoane de a avea unul sau mai mulţi copii, cu rolul de a-i educa,  îngriji, întreţine, supraveghea, îndruma (implicit şi natural, de a-i iubi). „Profesorul”, reper al instituţiei şcolare, reprezintă persoana care preia „un material” cu trăsături genetice specifice şi pe care îl modelează apelând la bunele maniere, cunoştinţe cât mai diverse, pentru a-i deschide noi orizonturi .Ambii au ca numitor comun elevul (copil + şcoală), căruia încearcă să-i ofere condiţiile propice pentru a se dezvolta.

Nimic mai logic de atât… Şi totuşi…

Un numar îngrijorător de cazuri conflictuale, în care profesorii reproşează părinţilor dezinteresul şi neseriozitatea manifestată de elevi în legătură cu şcoala, continuă să existe . Ciudat, reacţia părinţilor la auzul acestor adevăruri este de protejare a „bieţilor copii, obosiţi şi suprasolicitaţi” . În cele mai multe situaţii, acest feedback este unul greşit, adulţii având responsabilitatea de a ambiţiona şi stimula elevul în lungul său drum spre cunoaştere. Victimizarea face doar să ocolească subiectul până în momentul în care aceştia sunt şocaţi că tânărul, de altfel foarte deştept şi isteţ, nu a luat Bac-ul . Atunci atitudinea li se transformă radical şi cer îndelungat fel de fel de explicaţii .

Asta se întâmplă deoarece la vârste fragede, modurile de cunoştere şi de gândire ale copiilor se face prin imitaţie : „Monkey see, monkey do” . Ei preiau opinia şi reacţia generală a părinţilor privind şcoala, şi-o însuşesc şi se comportă în consecinţă . Materializează dezinteresul părinţilor prin nepăsare, neimplicare la ore, negândind în perspectivă, doar alegând calea uşoară şi de moment : comoditate.  Totuşi nu trebuie considerat că elevii nu au nici o parte de vină,din contră, ei ar trebui să realizeze singuri cât de necesară este această etapă a vieţii şi că timpul este vital şi limitat.(Bineînţeles, aici exclud categoria de copii, care puşi în situaţii dificile pe plan financiar sau obligaţi de context să renunţe la studiu în favoarea muncii, au puterea să îşi depăşească propriile condiţii şi să se dezvolte extraordinar pe plan profesional)Un element important constă şi în activitatea profesorului. Acesta trebuie să se facă,în primul rând, respectat de către elevii săi, plăcut şi să ia forma unui model de viaţă în concepţia tinerilor.

Ceea ce vreau să subliniez este că atitudinea elevilor faţă de şcoală s-a degradat de-a lungul timpului şi că răspunzători de acest fenomen sunt toţi cei trei factori ai adunării, în măsuri diferite, dar pentru care se propune o soluţie : Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar dorește realizarea unei școli pentru părinți, unde să învețe cum să se comporte cu copiii în diverse stadii.

Mihaela Gună,  președintele organizației, a precizat că Ecaterina Andronescu, i-a asigurat pe părinți de sprijinul Ministerului Educației  în acest proiect.Practic, în fiecare județ unde există reprezentanți ai asociațiilor de părinți ar putea să fie organizată o astfel de școală.Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, consideră că școala poate veni în sprijinul părinților prin organizarea unor dezbateri sau prelegeri prin care să înțeleagă ce este mai important în comportamentul lor față de copii.

“Fiecare dintre noi învățăm să exercităm o profesiune în viață, dar nu învățăm aproape deloc despre ce înseamnă profesiunea de părinte”, a declarat Andronescu, citată de Mediafax.

Personal, consider ca această iniţiativă are un caracter inovator şi poate reprezenta o cale prin care  părinţii să fie puşi în pielea elevului, înţelegând, astfel, mai bine cum acţionează sistemul de învăţământ asupra psihicului tinerilor şi să faciliteze comunicarea dintre generaţii.

Concluzie : Părinţi + profesori + elevi = echilibru .

Sursa : http://edu-news.ro/parintii-vor-propria-scoala-unde-sa-invete-cum-sa-se-comporte-cu-copiii/

Reclame

2 gânduri despre „Părinţi + profesori = elevi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s