Home

“Tic-tac” …Cordul vibrează într-un ritm circadian secundă cu secundă…

“Ţrrrrrrrrrrrrr !!!”

Simţurile îşi reintră greoi  în funcţiune. Primul : tactilul. Bâjbâind prin întuneric , mânat de impulsul de a pune stop sunetului deşteptător,de-a dreptul iritant, ajungi să te laşi trezit mai degrabă de “POC”-ul pe care îl face ceasul/mobilul/smartphone-ul la contactul cu podeaua. Urmează ca printre gene să zăreşti uşoare jocuri de lumini antrenând imagini abstracte. De aici înainte, fiecare îşi are propria rutină, interacţiune socială, activităţi fizice, intelectuale, programate în funcţie de gradul de banalitate .  

 Dar ce se întâmplă cu “rutina interioară” ?

Factorii externi reuşesc să se infiltreze în interiorul “armurii lui Iron Man” (aşa cum preferăm să considerăm că avem) şi să ne afecteze într-o anumită măsură ceasul biologic, responsabil de adaptarea biochimică, fiziologică şi comportamentală a organismului.

Toamna aduce în atenţia generală “Balul Meteosensibililor”, al acelor persoane care anticipează instabilitatea climatică prin dureri reumatice,migrene,creşterea tensiunii arteriale provocate de diferenţe bruşte de temperatură şi de deviaţiile de presiune atmosferică . Potrivit studiului realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, secţiunea de „Miss” a balului ar avea mai multe şanse de succes deoarece femeile sunt cele mai afectate de mofturile climatice(în proporţie de 70%).  Această perioadă de tranziţie îi afectează şi pe plan psihic, acuzând tulburări afective şi de somn, diminuarea capacităţii de concentrare, lipsa energiei, melancolie,depresie sau anxietate.

Toate acestea sunt părţi ale unei stări efemere ce se normalizează odată cu adaptarea organismului la noile condiţii, dar care te plasează,în primă fază, într-un spaţiu urban bacovian, dominat de tente grele de plumb care pot sufoca un sistem nervos fragil. Scăparea nu este o autostradă spre „Singureşti”, ci,tocmai, înfruntarea capriciilor vremii cu aburii ceaiului de mentă sau de lămâie pe care îl savurezi înainte de a te  afunda în lectura unui roman captivant, de mult lăsat pe noptieră, în locul deşteptătorului.

Universul poate fi rece şi insipid, dar soarele va rămane mereu arzător. 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s