Home

Cel mai recent studiu „How’s Life”(menit ,parcă să ne facă în ciudă), realizat pe baza datelor furnizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) îi situează pe danezi în topul celor mai fericiţi oameni din ţările dezvoltate, luându-se în calcul 11 aspecte, printre care calitatea vieţii, locuinţa, veniturile, locul de muncă, educaţia, sănătatea, mediul şi echilibrul dintre muncă şi timp liber. Astfel  90% dintre aceștia sunt multumiti de viata lor. Aici se lucreaza pe saptamana in medie 30 de ore, iar 68%  dintr-o zi, sau 16, 3 ore, dedică îngrijirii personale și relaxării. Totodată, Danemarca este pe locul 19 din 34 în topul celor mai sigure ţări din OCDE, cu o rată de omucidere de 1.4, mai mică decât media OCDE, care este 2.2.

   Probabil că  nivelul fericirii colective creşte astăzi, în ziua de 16 aprilie, cu ocazia sărbătoririi oficiale a zilei naţionale.

   Dar de ce ei?!?

   Danemarca-pădure virgină (teritoriu nelocuit)-această ţară a vânturilor nordice,a cărei meleaguri au fost străbătute de paşii grei ai vikingilor,in epoca fierului(VIII-XI) se mândreşte astăzi cu titulatura celei mai vechi monarhii europene. În prezent, conducerea Margaretei a II-a alături de guvern şi Folketinget(parlament) menţine stabilitatea politică. Puzzle-ul danez numără 98 de comune centrate în jurul a 5 piese majore(regiuni) presărate cu un număr de 5.447.084 locuitori ce îşi duc traiul zilnic. La danezi, noţiunea de spaţiu se referă la faptul că ei funcţionează cel mai bine într-un mediu vast, aerisit, bine proiectat şi igienic. Birourile sunt în general aranjate cu gust şi în culori vii. În ceea ce priveşte timpul, danezii sunt punctuali, însă fără a face din acest lucru o obsesie. Danezilor le place să servească prânzul devreme şi au un program de lucru rezonabil. Ei îşi petrec timpul liber în mod creativ.Mii de bicilişti au transformat-o într-o patrie a ciclismului.

   De ce să studiezi în Danemarca?

   Probabil datorită faptului că Danemarca este renumită pentru standardele înalte sociale,economice, educaţionale. Dintre toate ţarile OECD, aici se investesc cele mai multe resurse per student, în învăţământul superior.Principalele priorităţi în educaţia copiilor sunt starea de bine, confortul psihic şi armonia.Tot sistemul danez se bazează pe exerciţiul democraţiei pe care-l învaţă de pe băncile şcolii, fiind caracterizat de metodele de învăţare prin soluţionarea problemelor,prin înţelegerea practică şi scrierea de proiecte. Studenţii de peste graniţe aleg să studieze în Danemarca datorită educaţiei gratuite, reputaţiei bune, frumuseţii naturale şi oportunităţilor de a învăţa lucruri noi dintr-o altă cultură.

   Amintind de cultură, nu pot ignora impulsul de a scrie câte puţin şi despre profilul danez, atât de faimos a personajului literar Hamlet, conturat sublim în decorul castelului real Kronborg în Helsingør, la nord de Copenhaga. Această tragedie a marelui Shakespeare dramatizează răzbunarea prinţului Hamlet pe unchiul său Claudius pentru uciderea regelui . Piesa portretizează trăsăturile corupţiei morale sub jocul ameţitor al nebuniei. Hamlet este piesa cea mai lungă a lui Shakespeare şi printre tragediile cele mai puternice și influente în limba engleză, cu o poveste capabil de „repovestire aparent fără sfârșit și adaptare de către alții.”

   Dar, într-o notă mai caldă putem face trecerea spre efervescenţa creatoare a scriitorului şi poetului danez, Hans Christian Andersen, renumit pentru basmele sale(Crăiasa zăpezii, Mica sirenă, Răţuşca cea urâtă,etc.)

   Deci,se poate ! Asemenea ţară merită descoperită în esenţa ei pură şi savurată prin gustul dulce al poveştilor lui Andersen.

Această prezentare necesită JavaScript.

P.S.: Tragic,dar România nu figureză în acest top al fericirii.Având în vedere situaţia noastră actuală(tristă) din multele domenii nici nu ar fi fost cazul… So, go SMILE yourself and RISE from the ranks !
Reclame

2 gânduri despre „Infuzie daneză

  1. Bravo, bravo! Imi place cum ai portretizat-o! Ma „gadila” trasaturile ei mai ceva ca un fulg de perna!
    P.S.: Scrie si sursa in articole daca ai una, chiar si pentru foto. :-*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s